NetApp vergeleken met de nieuwe technologieën van EMC en Dell
NetApp Tech ONTAP NetApp-logo
NetApp Tech ONTAP
     
NetApp vergeleken met de nieuwe technologieën van EMC en Dell
Larry Freeman
Larry Freeman
Senior Technologist, NetApp

Een paar jaar geleden postte ik een blog die zeer populair bleek, waarin NetApp en EMC werden vergeleken; twee bedrijven die al jaren de harten van de storagekopers proberen te veroveren.

Nu de aankoop van EMC door Dell is afgerond, zal deze nieuwste fusie in de branche zeker de denk- en koopgewoonten van IT-organisaties in de hele wereld veranderen. Met het oog hierop heb ik de oorspronkelijke vergelijking vernieuwd en mijn visie op Dells belangrijkste denkwijzen naast die van NetApp en EMC gelegd en toegevoegd. Ik heb eveneens enkele reacties op de oorspronkelijke post, van trouwe NetApp-liefhebbers en trouwe EMC-liefhebbers en van anderen, met een meer agnostische mening toegevoegd.

Je kunt je DNA niet veranderen - EMC denkt Mainframe; Dell denkt pc; NetApp denkt open systemen

EMC werd opgericht in 1979 en maakte naam als moederbordontwerper voor IBM-mainframes. In 1990 introduceerde EMC het Symmetrix-storagesysteem voor diezelfde mainframes. Toen het mainframegebruik afnam en open systeemservers ervoor in de plaats kwamen, zette EMC het Symmetrix-systeem om in een open storagesysteem voor UNIX- en Windows-servers. De daarop volgende EMC-storageproducten (Clariion, Celerra, Centera, V-MAX, VNX en VNXe (nu Unity), Isilon en XtremIO) hebben allemaal dezelfde enterprise ontwerpfilosofie gehad en waren gericht op dezelfde grote klanten.

Dell werd in 1984 opgericht door Michael Dell onder de naam PC's Limited. Hij wilde maatwerk pc's aan de eerste enthousiaste gebruikers verkopen door advertenties te plaatsen in tijdschriften voor computerliefhebbers. De productlijn werd geleidelijk uitgebreid en Dell werd een op consumenten gebaseerde online retailer, het leveringsmodel werd geperfectioneerd en het bedrijf werd de wereldwijde autoriteit op het gebied van leveringen in de toeleverketen. In 1994 breidde Dell uit naar de zakelijke markt met de PowerEdge-servers, waarmee de concurrentie met Compaq, HP en IBM werd aangegaan. Het low-cost, low-margin en zeer efficiënte bedrijfsmodel werd uitgebreid.

NetApp ontstond in 1992; op ongeveer hetzelfde moment dat EMC overging op open systeemstorage en Dell de x86-servermarkt betrad. NetApp begon met een schone lei en ontwierp een genetwerkt storagesysteem dat is afgestemd op UNIX- en Windows-applicaties. Door een eenvoudige ontwerpaanpak te gebruiken, ontwikkelde NetApp al snel een trouwe klantenkring die de eenvoud en efficiëntie van een speciaal ontwikkeld storagesysteem voor bedrijven kon waarderen. In de vroege advertenties van NetApp werd vaak het symbool van een broodrooster gebruikt om de eenvoud, snelheid en betrouwbaarheid van zijn storagesystemen te benadrukken.

Sommige mensen lieten in een reactie op mijn oorspronkelijke post weten dat mijn beschrijving van EMC hen niet beviel. Eén persoon zei zelfs: “Dus wat u als negatief ziet, zien veel van ons juist als iets positiefs.” Het was niet mijn intentie om te impliceren dat de ene aanpak beter is dan de andere, maar dat de afkomst van een bedrijf de algehele bedrijfsfilosofie tijdens het bestaan van het bedrijf beïnvloedt. Die filosofie kan op zijn beurt de omgevingen dicteren waarin een product van een bedrijf het best past. Dit punt wordt door deze reactie van een klant ondersteund:

“Ik ben storageklant geweest van HP, EMC, EqualLogic, Sun en nu van NetApp. NetApp is duidelijk de beste keus voor waar ik mee werk, te weten zeer gevirtualiseerde open systeemomgevingen.”

EMC: een andere tool voor elke handeling, NetApp: een geïntegreerde aanpak voor meerdere handelingen, Dell: verkoopt de goedkoopste tool

EMC erkende dat niet iedereen een product nodig had (of kon betalen) van de Symmetrix-klasse en breidde de storageline-up geleidelijk uit door grote productlijnen van Data General (1999), Data Domain (2009), Isilon (2010) en XtremIO (2012) aan te kopen. Als gevolg hiervan ondersteunt EMC nu vijf grote storageplatforms en besturingssystemen (VMAX, Isilon, Data Domain, VNX (Unity) en XtremIO. EMC hanteert een siloaanpak voor datastorage, waarbij elk storageplatform is ontworpen voor specifieke workloads en er dus geen overlapping mogelijk is.

Dell besloot in 2011 een plan uit te werken om een eigen storagemerk op te zetten nadat EqualLogic (2007) en Compellent (2011) waren aangekocht. Dell biedt verschillende storagesystemen, waaronder de NX en FS NAS-systemen, de MD, PS en SC SAN-systemen, de DL-backupsystemen en meerdere serverstorageracks (JBOD). Deze producten zijn net als die van EMC verdeeld over natuurlijke silo's en gebouwd met specifieke workloadeisen of servergeoriënteerde kopers in het achterhoofd. In tegenstelling tot die van EMC zijn deze producten gericht op klanten met een klein budget.

NetApp hecht altijd veel waarde aan eenvoudige, modulaire ontwerpen - beginnend met de introductie van het originele “broodrooster”-systeem. Tegenwoordig draagt NetApp deze visie verder uit met de Data Fabric, een softwaregedefinieerde aanpak waarmee het voor bedrijven mogelijk wordt om verschillende datamanagement- en storageresources te verbinden en datamanagement tussen on-premises en cloudstorage te stroomlijnen. Elk NetApp-systeem, of dit nu NAS-, SAN- of objectgebaseerd is, heeft tot doel om binnen dit gemeenschappelijke framework te bestaan, waarmee data snel en eenvoudig kan worden verplaatst van datacenters naar de public cloud en terug.

Hoewel sommige mensen de aanpak van verschillende productlijnen van EMC en Dell waardeerden, zagen veel mensen op mijn oorspronkelijke blog de meerwaarde van de relatieve eenvoud van de aanpak van NetApp.

“Sommige storagetechnologieën die door EMC waren gekocht zorgden voor overlapping en overbodige functionaliteit tussen de oplossingen. Vanuit het oogpunt van de klant is er voor iedereen veel onafhankelijke kennis nodig om alles te beheren ... NetApp lijkt efficiënte zakelijke beslissingen te nemen door producten te selecteren waarmee het portfolio kan worden uitgebreid zonder overbodige functionaliteit en overlapping te creëren.”

EMC en Dell geloven in groei door middel van brede aankopen, terwijl NetApp gelooft in groei door middel van interne innovaties en doelgerichte aankopen.

EMC heeft in de laatste tien jaar meer dan vijftig bedrijven aangekocht, hetgeen neerkomt op 1 aankoop per 75 dagen. Het is dan ook duidelijk dat EMC aankopen als belangrijkste methode gebruikt om het productbereik en concurrentievermogen te vergroten. Het is moeilijk om een product te noemen dat EMC in deze eeuw volledig zelf heeft ontwikkeld.

Dell heeft sinds de terugkeer van Michael Dell als directeur in 2007 meer dan dertig bedrijven overgenomen en gaf daar meer dan $ 15 miljard aan uit. In 2013 kocht hij alle aandelen op in een buy-out van $ 25 miljard. De “grootste startup ter wereld” startte zijn nieuwe bestaan met de aankondiging van een Dell Ventures-fonds ter waarde van $ 300 miljoen, waarmee wordt geïnvesteerd in jonge of groeiende bedrijven op het gebied van technologie, inclusief storage, cloudcomputing, big data, het datacenter van de volgende generatie, veiligheid en mobiliteit.

NetApp heeft sinds 2000 dertien aankopen gedaan, een beetje minder dan één per jaar. Bij elk van deze aankopen wilde men de kerntaak van de verkoop van enterprise storagedisksystemen versterken. De benodigde technologie werd via deze aankopen verkregen en die zorgde ervoor dat de impact werd versterkt van de internationale inspanningen op het grootste deel van de omzet, innovatie en productconcurrentie van NetApp. Een voorbeeld: voor ONTAP, de datamanagementsoftware die NetApp zelf heeft ontwikkeld, werden door NetApp tussen 1992 en 2013 meer dan 1500 patentaanvragen gedaan.

In de reacties op mijn oorspronkelijke post kwamen de aankopen veel ter sprake.

Eén reageerder schreef:

“Hoewel interne groei geweldig is, bleek dat niet alleen de technologische doorbraken intern kunnen worden gegenereerd.”

Uit onze meest recente aankoop, SolidFire, blijkt dat NetApp dit begrijpt. Zoals een analist opmerkte:

“NetApp beschikt nu over een solide basis die deze [scale-out] architectuur in het primaire storagegebied verder benut — als dit op een slimme manier wordt beheerd, dan zou dit een uitstekend uitgangspunt moeten zijn terwijl NetApp de komende vijf jaar probeert aan de storagebehoeften te voldoen.”

Producten voor datamanagement zijn een van de vele segmenten bij EMC en Dell, maar slechts het enige van NetApp.

De inkomsten van EMC worden gegenereerd door de met EMC gefedereerde bedrijven, die op dit moment bestaan uit: EMC Information Infrastructure, VMware Infrastructure, Pivotal en Virtustream. Producten voor datamanagement (binnen het Information Infrastructure-segment) dragen voor minder dan 50% bij aan de jaarlijkse inkomsten van EMC.

Uit het laatste openbare kwartaalverslag van Dell blijkt dat er voor $ 14,9 miljard aan omzet werd gegenereerd. De omzet uit enterprisestorage bedroeg $ 432 miljoen, slechts 3% van de totale omzet. Hoewel Dell zich profileert als een van de grootste geïntegreerde IT-bedrijven ter wereld, blijft de omzet uit de datamanagementproducten achter ten opzichte van alle andere geïntegreerde IT-aanbieders.

De inkomsten van NetApp worden gegenereerd uit slechts één bron: software en systemen voor datamanagement. 100% van de onderzoeks- en ontwikkelingsuitgaven van NetApp wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat organisaties wereldwijd op NetApp kunnen blijven rekenen voor marktleidende software, systemen en services voor datamanagement en -storage, of dit nu op locatie of in de cloud is.

De aankoop van Dell door EMC is dan wel afgerond, maar de vragen die bij de eerste bekendmaking van de deal ter sprake kwamen, zijn nog onbeantwoord. Klanten en partners hebben op veel gebieden geen helderheid of tijdschema's: welke overlappende producten zullen worden afgekocht of volledig worden beëindigd? Wat gebeurt er met de EMC Federation? Kan Dell de capaciteit van zijn toeleverketen effectief toepassen op EMC en hoe zal dit de prijzen beïnvloeden? Eén ding is zeker: Dell staat onder zeer grote druk om zijn enorme schuld af te lossen. Of dit zal leiden tot meer uitverkopen, afboekingen en ontslagen valt nog te bezien.

De deal is nu afgerond en het is zeker dat we nieuwe meningen te horen krijgen terwijl deze nieuwe entiteit een eigen identiteit probeert te creëren in een IT-wereld die snel verandert. Laat me in het commentaar weten wat u van deze fusie vindt. Hoe denkt u dat de nieuwe technologieën van EMC en Dell uw koopbeslissingen rond IT zullen beïnvloeden?

Voor meer informatie:

Tech ONTAP-nieuwsbrief - maandelijkse verdieping in NetApp-technologieën
Hybrid-cloudoplossingen van NetApp - een overzicht van Silverton Consulting
Storage Performance Primer - van NetApp Performance Engineering

November 2016

 
Contact   |   Oplossingen kopen   |   Feedback   |   Vacatures  |   Abonnementen   |   Privacybeleid   |   © 2016 NetApp